POBJEDNICI 2020, ZAVRŠNA RIJEČ I POZIVNICA ZA 2021

21.11.2020

>

Došao je momenat- pobjednici Bosnia and Herzegowina Looks Arround Festivala 2020 su poznati i biće objavljeni u završnom videu od člana žirija Patrick Rittera. Sljedeći Bosnia-Herzegowina Looks Around Festival će se održati od 23. do 30. Oktobra 2021.

Pobjednici  2020

SHERBET

Nikola Stojanović

Izjava žirija: Veliko iznenađenje za žiri bila je činjenica da reditelj filma Nikola Stojanović ima samo 24 godine. U ovom filmu vrlo brzo postaje jasno da je priča o jednoj divljoj noći mnogo više od toga. Spektar veoma kompleksnih temama kao što su ljubav, nasilje, nada i odbijanje, ali i još uvijek nerazriješen i ponekad težak odnos odnos između balkanskih naroda, reflektira se u ovom filmu. Omladina buntovno ide svojim putem - ali i oni nose sa sobom dio istorije koja ih oblikuje.  Ovaj film utiskuje se u sjećanje  impresivnom glumačkom igrom i snažnim filmskim slikama.

ZAŠTO MAMA VAZDA PLAČE? / WHY IS MOM ALWAYS CRYING?

Karmen Obrdalj

Izjava žirija: Film rediteljice Karmen Obrdalj donosi priču o Eninom putovanju od Mostara do Pustograda, gdje je mlada porodica izbjegla tokom rata u Bosni (1992-1995) i gdje im je otac bio zarobljen. Vješt snimateljski rad upotpunjuju dokumentarno nadahnuta pisma između oca i majke, koje Ena još jednom mentalno proživljava na svom putovanju. Osobna priča koja je primjer za stotine hiljada iskustava razdvajanja i još težih ratnih sudbina, koje ublažene kroz naraciju čine monstruoznu prošlost lakše prihvatljivom.

RRUGA / THE PATH

Besim Ugzmajli

Izjava žirija: Prvo iznenađenje, Reditej Besim Ugzmajli i njegova ekipa kreiraju u svom kratkom filmu Staza, jednostavnim sredstvima jednu bizarnu i, možda baš zbog toga, vrlo uvjerljivu scenu prvog susreta između dva lika. Drugo iznenađenje: Dijalog dva lika Lene (38) i Ghena (11) izgleda uvježbano, ali uskoro saznajemo i prave razloge za to, koji su bez sumnje slični. Uprkos razigranoj strukturi, ovaj kratki film je snažna osuda patrijarhalne represije.

POSLEDNJA SLIKA O OCU / THE LAST IMAGE OF FATHER

Stefan Djordjevic

Izjava žirija: Ovaj film postavlja suštinsko pitanje: šta to ostavljamo svojoj deci? Stefan Đorđević prilazi tom teškom pitanju na vrlo impresivan način. Nije nimalo jednostavno svjedočiti tihoj borbi oca dok ide sa sinom na svoje poslednje putovanje. Glumačke kreacije su vrlo uvjerljive. Jedna velika priča sažeta u format kratkog filma, umjetničko je djelo neupitne vrijednosti.

CIRKUS IZA LEĐA / CIRCUS BEHIND MY BACK

Luka Majkić, Dunja-Helena von der Maase

Izjava žirija: Kratki film Cirkus iza leđa je maštovita lekcija o mogućnostima da se kroz formu dokumentarnog filma pristupi pričama drugih ljudi sa istančanim senzibilitetom i uvažavanjem. Stvarna tema filma je prirodni hendikep protagoniste. Međutim kroz umjetničko prikazivanje, njen 'mali problem' zasjenjuje radost upoznavanja Jane i njenih posebnih vrlina. Za inovativni pristup temi inkluzije u dokumentarnom žanru, žiri odlikuje ovaj film Sprecijanim priznanjem.